Šišky

Vianočné medovníky

Bryndzové halušky

Kapustnica

Pastierska kapsa

Lokše

Syrové pagáče

Nepečená torta

Návrat

Video Kapustnica

Video spustíte|zastavíte kliknutím na obrázok

 Bryndzové halušky

Na prípravu potrebujeme:
polohrubú múku
hladkú múku
4 veľké zemiaky
2 vajcia
250 g bryndze
slanina
soľ


 
 

Postup práce:

Zemiaky si očistíme, postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajíčka, jeden diel hladkej a jeden diel polohrubej múky postupne vmiešavame tak, aby cesto bolo primerane husté a pritom sa nerozvarilo, keď ho budeme variť (skúsenosťou sa naučíme). Podľa chuti pridáme soľ, necháme 20 minút stáť a potom pripravené cesto z dreveného lopára po jednej haluške lyžicou (nožom) hádžeme do vriacej vody (môžeme použiť "haluškovač"). Halušky si povrú asi tak minútku-dve, a keď vystupujú na hladinu, vyhadzujeme ich postupne (ako vystupujú) do pripravenej nádoby. Kladieme na tanier, pridáme bryndzu (je lahodnejšia ak do nej pridáme kyslú smotanu). Zo slaniny nakrájame primerané kocky, spražíme ju samu na sebe (na vlastnej šťave) a hotové halušky si ňou na tanieri dochutíme.
Vynikajúcim doplnkom k takto pripraveným haluškám je mlieko, alebo aj kyslé mlieko, podľa chuti.
Takto pripravené halušky sa dajú použiť aj s vajíčkom,  tvarohom,  kapustou alebo s postrúhaným syrom.

© 2007 - ZS Rajčianska 3, BRATISLAVA,   Aktualizované dňa